התפישה הרווחת אצל מרבית האוכלוסיה היא שיש צורך לספור קלוריות כדי לרדת במשקל . האומנם ?
איכות או כמות ?
מסתבר שאם יתנו לשתי קבוצות תפריטים בעלי ערך קלורי זהה אך בהרכב שונה , יהיה הבדל בירידה במשקל למרות שמדובר באותה כמות קלוריות .
הירידה משמעותית יותר כאשר התפריט מבוסס על מזונות בעלי אינדקס נמוך .כלומר עפי התפישה החדשנית ,הרכב התפריט משמעותי יותר בהשפעתו ,מאשר ספירת הקלוריות .
מעגל הסוכר - אנסולין
כדי להבין מהו האינדקס הגליקמי יש להבין את מנגנון האנסולין .
אחד מאבות המזון שלנו הוא משפחת הפחממות . הפחממות מתפרקות בדם לסוכרים פשוטים וגורמים לעלייה ברמות הסוכר בדם . בהתאמה לכמות הסוכר העולה ,מופרש אנסולין שמטרתו להוריד את רמות הסוכר . ככל רמת הסוכר גבוהה יותר , מופרש יותר אנסולין . אנסולין הוא הורמון מתאבן ,היות והוא מוריד את רמות הגלוקוז , ובמקביל הוא הורמון בונה רקמות שומן .
מהו האינדקס הגליקמי?
האינדקס הגליקמי הוא מדד פסיולוגי המדרג עד כמה מהר עולה רמת הסוכר בדם בעקבות אכילת מזון המכיל פחממה .
ככל שהערך נמוך יותר , כך רמת הסוכר עולה מעט יותר ,או לאט יותר, ומופרש פחות איסולין .
ככל שהערך גבוה יותר , רמת הסוכר גבוהה יותר , הפרשת האסולין גם היא גבוהה יותר ומכאן ההשמנה .
הפחממה לא לבד
מסתבר , שיש השפעה שלהרכב המזון בו מופיעה הפחממה על האינדקס הגליקמי .
הוספת שומן וסיבים תזונתיים מאיטה את קצב שחרור הסוכר מהמזון לדם כך שהאנדקס הגליקמי יורדת .
לדוגמא:הוספת שקדים לתמרים מפחיתה האנדקס הגליקמי של התמרים . .
האיכות תמיד קובעת
גם מרקם המזון , נוזלי מוצק , אופן בישולו ווהרכב בו הוא מופיע כמוצר סופי משפיע על האנדקס הגליקמי ,
מכאן אפשר להבין ששיטת הדיאטה לפי ספירת הקלוריות ,אינה מתחשבת בתהליכים הביולוגיים והפסיולוגיים שבגוף .ואינה מתייחסת לאיכות המזון והשפעתו על התהליכים הביוכימיים והשפעתם המתרחשים בעקבות צריכת המזון המסויים .
תזונה המתחשבת בשיטת האינדקס הגליקמי , מסייעת במניעת תנודות גדולות ברמת הסוכר בדם , מופחת התאבון , יש ירידה ברמת האנסולין ואפשר להמשיך בתזונה זו לאורך זמן . כתוצאה מתזונה זו יש תוצאות משמעותיות בתהליך הירידה במשקל , הורדת רמת שומנים בדם וערכי גלוקוז לאורך ך זמן .
טבלת האינדקס הגליקמי
ערכים-
אינדקס גליקמי נמוך -פחות מ54.
אינדקס גליקמי בינוני-55-69
אינדקס גליקמי גבוה-מעל ל70
מוצרי מאפה ?
עוגת טורט-66
עוגת שיבולת שועל 79
ביסקוויטים-110
וופלים-110
מלווח-66
עוגת שמרים-84
קרואסון-96
סופגניה -108
מקלות מלוחים -117
עוגיות קוואקר -54
לחמים
לחם שיפון-50
לחם שיבולת שועל- 47
פיתה -57
פריכיות אורז -77
לחם לבן מחיטה- 103
בגט- 95
דגני בוקר
אולברן-42
דייסת שבולת שועל-70
ברנפלקס -79
צריוס-106
סובין שבולת שועל -55
דגניים
אורז לבן-83
אורז מלא-55
כוסמת-55
אטריות אורז-61
קוסקוס-98
פסטה -47
אורז בסמטי-78
תירס -78
ירקות עמילניים-
גזר-47
אפונה ירוקה -47
תפוא אפוי -85
בטטה ?61
סלק- 64
דלעת-75
ציפס תפוא-75
פירה מתפוח אדמה -74
קטניות ?
שעועית לבנה -23
גרגרי חומוס -33
ערמונים קלויים-23
פולי סויה -18
אפונה יבשה -22
עדשים-29
פול יבש-28
ממתקים וחטיפים-
שוקולד-43
בוטנים-14
ריבה -51
דבש-55
פופ קורן-72
סוכריות -78
פירות ?
אגס-53
בננה -52
אשכולית-36
ענבים-66
תפוע-55
מנגו-51
צמוקים-91
אננס-94
מלון-93
תות שדה-45
שזיף-55
קוקטייל פירות משומרים-79
אבטיח-92
תמרים יבשים-103
מיץ תפוחים טבעי-52
מיץ תפוזים טבעי-103
מוצרי חלב וסויה
חלב 30-1%
חלב 27-3%
חלב סויה 44-3%
יוגורט סויה -50
יוגורט פירות -47
יוגורט דיאט-20
יוגורט 50-3%
גלידה רגילה -61
ריטה שאוליאן . דיאטנית קלינית
www.rittadiet.com
0528532414
ריטה שאוליאן , דיאטנית קלינית . שלוב של רפואה קובנציונאלית ומשלימה .יעוץ קליני לטפול במחלות . יעוץ לירידה במשקל . דיקור להרזייה , תוספי תזונה וצמחי מרפא . הנחיית סדנאות לירידה במשקל . הרצאות בנושאי תזונה .